Als visueel artiest nog meer zichtbaar worden. Dat wilde ik, want ik werd fulltime zzp-er. Maar hoe dan? In het voorjaar van 2019 zegde ik mijn bijbaan in een Utrechtse lunchroom op en kreeg ik van mijn twee favoriete gasten een boekje kado: Show Your Work van Austin Kleon.  

Showtime
Dat kwam goed uit, want ik wilde dus als visueel artiest nog veel meer aan de weg gaan timmeren. Het was showtime! Dit kleine boekje staat boordevol tips om je werk aan de buitenwereld te tonen. Want wat mensen niet zien, kopen ze ook niet. Zo is het wel.

Waarom leuk
In de eerste plaats geniet ik erg van de vormgeving. Austin Kleon is zoals hij zelf zegt ‘a writer who draws’ en dat zie je terug in de verschillende manieren waarop hij zijn boodschap verpakt. Een schema, een gedicht, een illustratie of speelse typografie. Daarnaast zijn vrijwel alle onderwerpen die hij aansnijdt voor mij erg herkenbaar! 

Tips
Drie onderwerpen die mij het meest op weg hebben geholpen zijn:
1: Deel elke dag iets kleins
Toen ik net begon als zzp-er had ik ineens tijd om te creëren. Daar was ik tijdens mijn baan als docent weinig aan toe gekomen. Ik wist niet wat ik wilde maken of wat ‘typisch Hanna’ was. Ik maakte veel verschillende tekeningetjes zonder echt een doel te hebben. Er was niet iets groots waar ik aan werkte, en vaak maakte ik een werk ook niet af. Dankzij de tip van Kleon ging ik op een gegeven moment juist ook die schetsen delen. Ik deed dit op instagram. Zo bouwde ik wel een portfolio op, zonder dat ik teveel bezig was met dat het ergens toe moest leiden. Ik heb daardoor het eerste half jaar van mijn onderneming vooral veel plezier in het maken gehad! En er kwam vanzelf een lijn in. Heel organisch:)

2: Je ziel in de uitverkoop
Ja dit. Als student op de kunstacademie werd ik enorm uitgedaagd om mijn eigenheid, mijn autonomie te cultiveren. Kunst voor de kunst. Over ondernemerschap werd nauwelijks gesproken. De eerste keer dat ik bij een klant zat en een prijs moest noemen durfde ik diegene nauwelijks aan te kijken, zo awkward vond ik het. En daarbij voelde het ook heel raar om geld te vragen voor iets wat ik vanuit mijn passie creëer. Mede dankzij de nuchtere woorden van Austin ben ik daar makkelijker in geworden. 

3: Houd vol
Niet alles lukt in een keer. In de kleine 2.5 jaar dat ik nu als visueel artiest werk zijn er veel deuren voor me opengegaan, maar ook minstens zoveel zijn dichtgeslagen. Ik ben er beter in geworden om bij een afwijzing niet direct een idee of kunstwerk in de prullenbak te kieperen, maar om geduld te hebben. Want vaak ontstaat er ineens een andere mogelijkheid, juist op een plek waar ik het niet verwachtte.

Tot slot
De belangrijkste tip die ik beoefen;-) komt uit een scene van Modern Family, waar Jay Pritchett beschouwend kijkt naar zijn rol als opvoeder. Hij vat het ouderschap, en daar ik maak voor mezelf graag ‘kunstenaarschap’ van, treffend samen:

‘You just have to show up’. HM