Over Hanna.

Als jong kind maakte ik graag boekjes. Ik vatte de wereld om mij heen samen in tekeningen en tekst. Voordat ik kon schrijven deed mijn vader het schriftelijke deel, later kon ik het allebei zelf. Nu, als volwassene, vat ik nog steeds de wereld om mij heen samen in beelden – en gebruik ik waar nodig woorden.

Na de kunstacademie (HKU, 2015) ging ik aan het werk als docent en gaf ik met plezier les aan klassen vol pubers. Na een paar jaar begon het te kriebelen. Iedere dag werken tussen dezelfde muren, en aan de slag met hetzelfde curriculum paste me toch minder goed dan ik van tevoren dacht.
Als 29-jarige single vrouw in Utrecht (wel met kat) had ik weinig te verliezen en dus zegde ik mijn vaste contract op. Ik wilde kijken hoe ver ik het kon schoppen als beeldend kunstenaar. Omdat een wens alleen geen brood op de plank brengt ging ik werken in een leuke Utrechtse lunchroom. Daar vlogen de warme broodjes over de toonbank en had ik daar fijne ontmoetingen met klanten.

Merwede festival

Ondertussen begon ik langzaam weer meer te tekenen. Als student maakte ik vaak visuele aantekeningen van wat ik hoorde, en dankzij de opkomst van het Zakelijk Tekenen bleek ik dit nu ook voor bedrijven en organisaties te kunnen doen.
Daar was mijn brood op de plank! Dus zei ik lunchroom met haar leuke klanten gedag, en kon ik me richten op wat ik nu nog steeds doe: illustreren voor bedrijven en organisaties.

Nu, vier jaar later, geniet ik enorm van mijn werk. Ik houd van de veelzijdigheid aan input, van de verschillende organisatiemuren waarachter ik een kijkje mag komen nemen. Ik zie hoe krachtig visualiseren werkt. Hoe het tijdens serieuze settingen een glimlach tevoorschijn tovert, hoe het helpt om van wollige beleidstaal naar heel concrete acties te komen.

Naast mijn werk op locatie of thuis als zakelijk tekenaar, ben ik ook graag in de Havenloods te vinden. Daar staan namelijk mijn twee schildersezels, met bijna altijd een schilderij in wording erop! Ik deel deze werkplek met gedreven andere creatieve zzp-ers, wat naast veel gezelligheid ook fijne feedback oplevert. Als maker ben ik mezelf nog volop aan het ontwikkelen. Ik vind het leuk om een schilderij zoveel mogelijk te laten ontstaan, en mee te gaan in hoe het zich onder mijn handen vormgeeft. De laatste tijd maak ik veel doeken waarin een dier tevoorschijn komt. Alles wat er met de natuur en ons klimaat gebeurt, gaat me dan ook erg aan het hart.

Strips van een bonusmama

Naast dat ik in mijn werk de afgelopen vier jaar meer gesetteld ben, ben ik van 29-jarige single met kat naar nu 33-jarige getrouwde bonusmama met hond en kat gegaan! Ik ben heel gelukkig samen met Remco, en zijn twee kids van 8 en 10. Het bonusmoeder zijn verwondert mij zo, dat ik erover teken. Deze strips deel ik op Instagram.

Videomaker Freme Kwame filmde me tijdens een live klus. Ook hadden we een open gesprek over het maken van kunst, en over dapperheid. Van dit materiaal heeft hij een korte documentaire gemaakt, die je hieronder kunt bekijken.